Terug naar overzicht

Aan de slag bij Betongigant in het Antwerpse: “Zelfs in het Duits schaffen wir das”

02 april 2019

Monsterovens van twaalf meter hoog, reuzengrote robotinstallaties die betonwanden zo groot als huizen transporteren, manoeuvreren en sorteren. Toen Yontec in september 2018 aan de slag mocht bij een betongigant in het Antwerpse Grobbendonk, bleek de opdracht stevig, maar duidelijk.

Onderhoudstechnieker Johny Gastmans maakte letterlijk elke seconde van de werken mee. Hij is intussen drie jaar aan de slag bij Yontec. “Oorspronkelijk werd een Duits team machinebouwers van amper twee man groot op het hele project gezet. Maar al snel bleken ze een aantal paar handen te kort te komen om alle installaties voor de hele bedrijfshal op punt te zetten.”

“Want alles begon met een gloednieuwe, maar volledig lege bedrijfshal. Dus polsten ze bij Yontec voor bijkomende mankracht en expertise. Niet veel later mochten mijn collega Eddy Vantilt en ikzelf er aan de slag. Een enorm interessante uitdaging.”

Internationaal team

“Ze produceren dubbel- en isolatiewanden voor industrie- en prefabbouw. Werkelijk alles passeert langs de machines die we hier opbouwen: zwembadwanden, wanden van appartementsgebouwen, vloerplaten, …”, beschrijft Johny.

“Onze opdracht was om alle installaties op te bouwen en te installeren, inclusief alle veiligheidshekken rondom. Momenteel zitten we in de afwerkingsfase. In tussentijd is er enorm veel werk gebeurd. Tijdens de drukste fase van het project werkten we zelfs met zes mensen van Yontec samen.”

Intussen draaien de machines al een paar weken op volle toeren. “Het is leuk om te zien hoe goed alles werkt. Het is een hele klus geweest om alle installaties perfect te ijken. Maar dankzij de goede hulp van onze Duitse, en zelfs ook eventjes Italiaanse collega’s, is het hele project heel vlot verlopen. Ondanks dat de communicatie meestal in het Duits verliep, begrepen alle partijen elkaar zonder problemen”, besluit Johny.