Terug naar overzicht

The message is light – Tom Herck

11 mei 2020

De Limburgse kunstenaar Tom Herck creëert  ‘The message is light,’ een monumentaal werk dat ons -met name de zwaar door COVID-19 getroffen provincie Limburg en een van de ergst geteisterde steden in Europa; St-Truiden-, steunt bij onzekerheid en verlies. De installatie, kosteloos aangeboden door de St. Truidense  kunstenaar i.s.m. verschillende ondernemers, bestaat uit een enorme kandelaar – 6m diameter en 4.5m hoog- voorzien van 33 brievenbussen met daarop bevestigde kaarsen.

Het getal 33 is een indicatie voor het aantal menselijke ruggenwervels. De zorgsector en allen in de frontlinie van de strijd tegen corona, vormen de ruggengraat van deze tijd. De 3 ringen van deze kandelaar staan 1.5 m van elkaar af als verwijzing naar het social distancing principe. De 1000 kg wegende installatie wordt door een 25m  hoge hijskraan de lucht in getakeld en blijft 8 dagen staan.

In die periode roept de kunstenaar op zoveel mogelijk steunberichten achter te laten op zijn facebook, instagram en e-mail, die zullen worden geprint en op de achtste dag in de brievenbussen gestoken. De kandelaar wordt letterlijk gevuld met hoop. Op dag acht in de avond worden de kaarsen gebrand en de dag erna worden alle documenten uit de brievenbussen geleegd en afgeleverd aan het personeel en de directie van het ziekenhuis.

De kunstenaar refereert aan twee universele hulpmiddel om verbondenheid te creëren in een crisis; het branden van kaarsen en de kracht van taal.‘The message is light’ geeft een duwtje in de rug en toont het licht aan het einde van de tunnel.

Berichten sturen kan vanaf maandag 11 mei t.e.m 17 mei via de volgende kanalen:
Email: tomherck@gmail.com

Of u kan tevens berichten plaatsen op de daarvoor voorzien aangemaakte post via:

Facebook:  https://www.facebook.com/hercktom
Instagram: https://www.instagram.com/tom.herck/

Deze berichten worden later geprint en in de brievenbussen gedeponeerd op dag 8, die avond worden tevens de kaarsen gebrand.
De dag erna worden deze overhandigd aan de directie van het ziekenhuis.

Dit project kon niet gerealiseerd worden zonder de steun van de volgende instanties en bedrijven:

Met dank aan:

Vandebroek interieur, Heylen Metaalwerken, STVV, Als Kraan Service, Croes BVBA, Yontec NV, Kris Mathijs, Spaas Kaarsen, Hubo en ijzerwaren Pirard.

Speciale dank aan Lara Van Oudenaarde voor de tekst.