Wie knort er als je kind technieker wordt?

Beste ouder,
Geef mij de vrijheid mezelf niet te introduceren omdat dat in dit gegeven van totaal ondergeschikt belang is. Met heel veel overgave richt ik mij tot u in naam van al mijn collega’s, concullega’s, concurrenten, dienstverlenende bedrijven, productiebedrijven, interim, werving en selectiekantoren. Kortom in naam van iedereen die zijn activiteiten ziet stagneren, mogelijks zelfs achteruitgaan en in het ergste geval deze activiteiten dient stop te zetten. De concurrentiepositie van ons allemaal staat in België onder enorme druk. Barsten of breken.

Hoe dit zo allemaal komt? Het schrijnende tekort aan technisch geschoolde specialisten. De vergijzing, een ontzettende slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven, en het totaal onterechte slechte imago van technische beroepen en het daarbij horende onderwijs. En hierover, beste ouder, ga ik u nu eens één en ander vertellen om dit misverstand voor eeuwig en altijd uit uw gedachten te halen en een lans te breken voor de wonderlijke wereld van technische beroepen. De wereld veranderd zeer snel, de energietransitie en de never ending automatisering van processen schreeuwen om goed opgeleide en vooral gemotiveerde technici.

Als vader zijnde eigen ik mezelf hier het recht van spreken toe en ga vol in de verdediging van de technische en beroepssecundaire opleidingen. Onderwijsvormen waar stages en praktijk een groot gedeelte van het lessenrooster innemen. Hier stoomt men de technische dokters van morgen klaar om zich te kunnen integreren in de maatschappij en het beroepsleven van morgen. Met andere woorden, hier zit het bedrijfsleven gulzig op te wachten.

Ook uw leven zal zonder technische specialisten een totaal andere wending nemen en ik voel u bijna smeken naar enkele voorbeelden. Zo is er het knelpuntberoep der knelpuntberoepen “technieker elektromechanica”. Wacht, nu ga ik mezelf wel snel introduceren; Davy Jonckers, zaakvoerder en eigenaar van een gezond Limburgs familiaal technisch onderhoudsbedrijf gespecialiseerd in elektromechanica dat hongerig op zoek is naar medewerkers om minstens zijn niveau van tewerkstelling te behouden maar nog meer om voor uw kinderen een gouden toekomst te verzekeren. Wat doen die mensen zoal? Zij installeren, onderhouden en herstellen technologisch materiaal en machines.

Ver van uw bed? Helemaal niet! Wat zou er allemaal NIET gebeuren is misschien nog duidelijker om dit tekort te kaderen. Uw bagage gaat bij uw volgende vakantie niet meer in uw vliegtuig omdat de bagageband stuk is, eigenlijk nog niet zo een ramp want uw vliegtuig gaat ook niet meer vliegen wegens achterstallig onderhoud. Uw bestelde pakjes, gaan nooit gesorteerd geraken dus ook niet bij u op de stoep. Er zal geen gekoeld eten meer zijn in de supermarkt. Een huis bouwen of verbouwen? Onmogelijk want er worden geen bouwmaterialen meer lokaal geproduceerd en als je dan toch nog iets vindt in het buitenland kan niemand het nog komen plaatsen. Laat ons hopen dat uw chauffageketel het nog een leven lang uithoudt. Ach nee, die gaat het sowieso niet meer doen want wie gaat ervoor zorgen dat er nog stroom wordt geproduceerd? Geen sausjes of frituursnacks meer op uw handgesneden en zelfgekweekte frietjes. Frisdranken of een lekkere Belgische pint: forget it. Snoepjes of chocolade? Absoluut verkrijgbaar maar hoogstwaarschijnlijk buitenlandse imitatiebrol. Favoriete programma zien op tv? Onmogelijk nog iets uit te zenden zonder technische specialisten. Uw gezondheid garanderen door onderzoek in labo’s, goed uitgeruste en functionerende toestellen in ziekenhuizen? Geen enkele garantie meer. En ik hoor u denken; “we hebben hem wel door, de sloeber, hij overdrijft”. Ik kan het maar hopen voor ons beiden, maar helaas, de voorbeelden die ik zonet aanhaalde zijn diensten en producten die lokaal worden aangeboden of geproduceerd en zonder technische specialisten gedoemd zijn te verdwijnen.

En dan spreken we nog niet over de schrijnwerker, lasser, technisch tekenaar, ingenieur, automonteur, operator, calculator, loodgieter, klusjesman, bankwerker, it-er, teamleader, elektricien, beveiligingsmonteur, interieurbouwer, metaalbewerker, fietsenmaker, machinebouwer, plaatbewerker, liftmonteur, al in een lichte paniek? Gastechnicus, brandertechnicus, koeltechnicus, pijpfitter, software ontwikkelaar, drukker, voelt ge’m komen want ik ga nog even door, magazijnier, technische inkopers, kraanspecialist, autoCad-tekenaar, chauffagist, bordenbouwer, staalconstructeur, telecom engineer, waterbouwkundige, meet-en regeltechnieker, docent in techniek, tandtechnicus, brouwer, glasvezeltechnieker, en zo kan ik werkelijk nog uren doorgaan om u te overtuigen onze kinderen een gegarandeerde toekomstkeuze te laten maken waar meteen ook een zeer stevig inkomen tegenover staat, extralegale voordelen, keuzemogelijkheden ten top aangaande de invulling van hun job, persoonlijke ontwikkeling, levenslang kunnen bijleren en HEEL veel aanzien en respect van iedereen waar hij of zij door zijn technische skills en handvaardigheden een oplossing biedt voor een probleem wat vaak niemand anders krijgt opgelost. En daarom beste ouder, in naam van al mijn collega’s, concurrenten, fabrieken en andere dienstverleners, jullie die deze skills nodig hebben om de maatschappij draaiende te houden en comfortabel te leven, en mezelf, deze warme doch dringende oproep.

Bekijk minstens de mogelijkheid, samen met uw zoon of dochter om te kiezen voor een ontzettend nobel, bevredigend, verzekerd van een zeer goed inkomen, met aanzien en met garantie op arbeidsvreugde, beroep in de techniek.

Oprechte dankbaarheid om dit in overweging te nemen.

Mvg,
Davy Jonckers
CEO Yontec nv

CV Uploaden