Yontec’er Annelies over Dag van de Veiligheid

Naar aanleiding van de dag van de veiligheid namen we een interview af bij de preventieadviseur van Yontec: Annelies Tournel. Yontec vindt de veiligheid van zijn medewerkers prioritair en daarom is deze dag van de veiligheid het ideale moment om Annelies en haar job beter te leren kennen.

Hoe kwam je bij Yontec terecht?

Ik werkte 6 jaar in de IT-sector in Brussel en stond op het punt van een gezinsuitbreiding. Hierdoor wou ik mijn carrière over een andere boeg gooien. Daarom ging ik op zoek naar een job in Limburg en kwam ik al snel terecht bij Yontec. Het eerste gesprek met Peter en Davy maakte me echt wel duidelijk dat dit een bedrijf is waar ik me voor wil inzetten. Daarnaast voelde ik de familiale sfeer die mij meteen een warm gevoel gaf.

Ik ben gestart als office manager met een divers takenpakket. Door de groei van Yontec zijn mijn taken uitgebreid en met de jaren ook veranderd. Davy betrok mij steeds met de jaarlijkse VCA-audits, waar mijn interesse groeide om in te staan voor de veiligheid bij Yontec.

Wat houdt de job van Preventieadviseur precies in?

Het is een zeer gevarieerde job, van administratie tot nauwe communicatie met klanten. Eerst en vooral zorg ik ervoor dat de opstartende techniekers bij Yontec zoveel mogelijk informatie krijgen over hun werkplek en de veiligheid hiervan. Daarom neem ik bij de onboarding ook altijd voldoende tijd om samen te zitten. Collega’s die van werkplek veranderen krijgen gerichte veiligheidsinfo van mij. Aangezien ik veiligheid niet van achter mijn computer kan zien, ga ik wekelijks op werkplekbezoek bij onze techniekers.

Verder sta ik in nauw contact met klanten om informatie met betrekking tot veiligheid uit te wisselen.

Hiernaast geef ik interne adviezen aan het management over de werkkledij, materiaal, pbm’s,… Maandelijks neem ik deel aan het CPBW (comité voor preventie en veiligheid op het werk) waar we diverse topics over welzijn en veiligheid bespreken.

Ik doe ook verdere opvolging van de veiligheidsopleiding, zodat iedereen de vereiste certificaten tijdig behaalt. Sinds september 2021 hebben we het Y-LAB opgericht. Hier geven we naast veiligheidsopleidingen ook vrijblijvende technische opleidingen & opleidingen aan onze starters.

Naast preventieadviseur ben je ook de interne vertrouwenspersoon. Waarvoor kunnen werknemers van Yontec bij jou terecht?

Iedereen die een luisterend oor nodig heeft, mag steeds bij mij aankloppen. Mijn deur staat altijd open voor vragen, moeilijke situaties of gewoon extra informatie over bepaalde zaken. Indien er problemen zijn op het werk, ga ik in alle vertrouwen een gesprek aan met de werknemers. Hier kunnen we dan samen naar een oplossing zoeken. Ik kan ze eventueel doorverwijzen naar verdere hulp.

Daarnaast zet ik ook mijn schouders onder de Anti-pest campagne. Pesten op het werk kan niet! We zien jammer genoeg dat dit nog te vaak voorvalt en we proberen hier bij Yontec ervoor te zorgen dat pesten niet in onze familie past.

Waarom is er iemand intern die zich fulltime bezig houdt met veiligheid en preventie?

Ik heb daar maar één uitleg voor en die komt van Davy zelf. Hij zegt: ‘omdat we de Yontec familie zijn en niet willen dat er iemand van onze familieleden ernstig gewond raakt.’

Techniekers van Yontec werken via outsourcing, hoe bewaar je een overzicht over hun veiligheid?

Dat overzicht bewaar ik vooral door de werkplekbezoeken, deze zijn zeer belangrijk en zorgen er ook voor dat ik mijn job tot in de puntjes kan uitvoeren. Want van achter de computer kan ik niet zien waarmee de techniekers bezig zijn. Tijdens deze bezoeken ga ik dan ook in dialoog met de technieker en de klanten om te kijken waar er eventueel kan bijgestuurd worden.

Wat geef je een technieker die bij Yontec van start altijd mee?

Een nieuwe technieker geven we mee hoe Yontec staat tegenover veiligheid en hoe we dit aanpakken. Als eerste de basis rond veiligheid, wat de meeste al kennen maar het is toch belangrijk om dit altijd even te refreshen. Hierin zit vooral de veiligheid op de werkvloer, de risico’s, de opleidingen en benadruk ik ook nog eens dat als er problemen zijn, ik de vertrouwenspersoon ben.

Welke acties onderneemt Yontec zodat de medewerkers bewust blijven van de veiligheid?

Er zijn verschillende manieren om de medewerkers bewust te maken over de veiligheid. Er verschijnt maandelijks een nieuwsbrief, onze Ynfo, waar er altijd een topic veiligheid in staat. Daarnaast horen de werkplekbezoeken bij het bewust maken van de werknemers over veiligheid omdat ik hier samen met hen in bespreking ga. Verder verspreiden we informatie over gebeurde ongevallen en staan we op een creatieve manier stil bij de dag van de veiligheid.

Wat vind je leuk aan je job?

Ik vind het leuke aan mijn job dat het zo gevarieerd is. Als ik ’s ochtends toekom weet ik nooit wat de dag me gaat brengen. Ik werk met veel mensen samen en kom op diverse plaatsen, van farmaceutische bedrijven tot de gevangenis. Iedere dag is anders en iedere dag kom ik nieuwe uitdagingen tegen.

CV Uploaden